Ponentes

APERTURA DEL CONGRESO


DR. JOAN SALA PEDRÓS

President de l’Academia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears

Doctor en Medicina i Cirurgia.

 Especialista en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu. 

President de la Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia (1997 - 2001).

 President de la Societat Catalana de Cirurgia (2009 - 2013). 


DR. JAUME PADRÓS I SELMA

Va estudiar medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en Medicina familiar, Medicina del treball i màster en Gerontologia. Va ser un dels fundadors de la Joventut Nacionalista de Catalunya, l'organització juvenil de Convergència Democràtica de Catalunya i un dels refundadors del sindicat d'estudiants universitari Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) del qual va ser vicepresident. Va ser diputat al Parlament de Catalunya (1989-1995), in en aquesta posició va ser el ponent, entre d'altres, de la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya o de la creació de l'Institut Català del Voluntariat. També va ser cofundador del primer Banc d'Aliments de l'Estat espanyol i impulsor del Programa de la Renda Mínima d'Inserció de la Generalitat de Catalunya. 

Des de 2014 és president[2] del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), del qual també va ser secretari i vicepresident primer. El 2018 va revalidar el càrrec com a president, en ser l'única candidatura presentada, ja que una altra, encapçalada per Joan Gené, va renunciar a presentar-se en senyal de protesta pel sistema de votació.[3] El 29 de juliol de 2021 va renovar el càrrec per un període de quatre anys després que guanyar les eleccions, sent la única candidatura que s'hi va presentar dins del termini establert.[4] 

A més de la seva activitat professional com a metge, ha destacat per ser l'impulsor de programes sobre la salut dels metges i altres professionals sanitaris a través de la Fundació Galatea, de la qual va ser president i del Programa d'Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM).[5] És membre fundador de la European Association for Physician Health (EAPH).[1] Ha sigut coautor de nombrosos treballs i articles sobre les seves especialitats. 

El Govern de la Generalitat de Catalunya el va distingir amb la Medalla Trueta al mèrit sanitari al 2016 i li va concedir la Creu de Sant Jordi l'11 d'abril de 2017.[6] 


DRA. CARMEN CABEZAS

PhD en medicina e investigación transnacional (Universidad de Barcelona).
Máster en metodología de Ciencias de la Salud en la Universidad Autónoma de Barcelona.
Especialista en Medicina familiar y comunitaria y Medicina Preventiva y Salud Pública.
Diploma en Salud.

Diploma de posgrado en Gestión de Calidad (UAB-Avedis Donabedian Foundation).

Miembro durante más de 25 años de los grupos de trabajo sobre la educación sanitaria del Programa de Actividades Preventivas y Promoción de la Salud (PAPPS) de la Sociedad Española de Familia y Medicina Comunitaria (SemFYC) y de los grupos de trabajo sobre la Prevención y el Control de la Familiar y la Medicina Comunitaria (SemFYC) Cátedra de estos grupos por un periodo de 5 años.
Autora de más de 100 publicaciones científicas en revistas y capítulos de libros.
Más de 100 conferencias invitadas a conferencias científicas, especialmente en los ámbitos de la medicina preventiva y la promoción de la salud.
Durante 20 años ha desarrollado la enseñanza y la investigación en estas mismas áreas.
De 2006 a 2021 ha sido subdirectora general de Promoción de la Salud de la Agencia de Salud Pública de Cataluña del Departamento de Salud de la Generalitat de Cataluña.
Desde junio de 2021 es Secretaria de Salud Pública del Departamento de Salud de la Generalitat de Cataluña.


SR. GUILLEM COSTA CALSAMIGLIA

Arquitecte pluridisciplinari amb visió local i internacional

Llicenciat per l’Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, Guim Costa té estudi propi des d’on desenvolupa projectes d’arquitectura, d’urbanisme i de disseny de mobiliari en l’àmbit nacional i internacional. En paral·lel, i al llarg de la seva trajectòria, ha col·laborat amb el món editorial, a Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme i amb l’Editorial Gustavo Gili. El 2011 va fundar l’editora de mobles, Gidlööf Originals.


 
A més de la seva participació en els òrgans de govern col·legials, Costa és membre de la Comissió Executiva de la Fundació Manuel Blancafort i patró de la Fundació Ginesta.

PONENTES


DRA. JUDITH GARCÍA AYMERICH

Directora del Programa de Enfermedades no transmisibles y medioambiente de IS Global.


Judith Garcia-Aymerich va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona (UB), es va graduar l'any 1996, i es va doctorar en Salut Pública i Metodologia de la Investigació Biomèdica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any 2002.

El seu treball se centra en els factors que determinen el desenvolupament i el pronòstic de les malalties respiratòries cròniques (asma i malaltia pulmonar obstructiva crònica [MPOC]) al llarg de la vida. Altres aspectes inclouen la definició i caracterització dels subtipus d'aquestes malalties i l'ús de mètodes epidemiològics avançats (mètodes lliures d'hipòtesis i causals).

La importància de la seva investigació pionera sobre el paper de l'activitat física en l'asma i la MPOC ha estat reconeguda per diversos premis nacionals i internacionals.


El Dr Garcia-Aymerich ha participat com a investigador principal en grans projectes multicèntrics nacionals i internacionals.

Abstracts

DRA. SARAH KOCK

Assistant Research Professor. IS GLOBAL

Dotorada por la University of British Columbia, Vancouver, Canada

CURRENT EMPLOYMENT Assistant Research

Professor – Juan de la Cierva Fellow

03/2022 – 02/2025


Barcelona Institute of Global Health (ISGlobal), Barcelona, Spain 

Effects of environmental exposures on health in the context of urbanization – with a special interest in the interactions of physical activity and air pollution exposures on lung and airway health. 

Mentors: Profs. J. Garcia-Aymerich, M. Vrijheid & M. Nieuwenhuijsen

Abstracts

DR. FERRAN CAMPILLO I LÓPEZ

Ferran Campillo i López és pediatre especialitzat en salut mediambiental. Actualment lidera la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa, que compagina amb l'assistència a la pediatria d'Atenció Primària a l'ABS Vall d'en Bas. A l'àmbit assistencial s'encarrega des del 2016 del cribratge ambiental de l'embaràs ("Full Verd") dins del programa de seguiment de l'embaràs a la Garrotxa. Realitza tasques d'educació comunitària centrades en els entorns escolars, la contaminació de l'aire o el contacte amb la natura, com el projecte "Boscos per la salut: un nadó, un arbre". Participa en diverses línies de recerca relacionades amb la pediatria ambiental: "Cribratge de riscos ambientals durant l'embaràs i la lactància"; "Boscos i salut"; "Seguiment de nens exposats a alcohol i altres drogues", "Canvi climàtic i pediatria", entre altres. És membre de la International Society of Children's Health and Environment, secretari del Comitè de Salut Mediambiental de l'Associació Espanyola de Pediatria, coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de pediatria i coordinador del Grup de Treball de Salut Ambiental del Programa Suma Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Des de 2019, a més, és professor col·laborador del Màster de Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.


Abstracts

DR. FRANCISCO GUARNER

Doctor en Medicina, especialista en Gastroenterología y Hepatología. Consultor de Gastroenterología en el Centro Médico Teknon de Barcelona e investigador del Ciber EHD (Barcelona). Presidente rotatorio del Consorcio Internacional del Microbioma Humano, miembro del Comité Científico de 'Gut Microbiota for Health' (ESNM), miembro del Comité de Guías Clínicas de la World Gastroenterology Organization, y presidente de la Sociedad Ibero Americana de Microbiota, Probióticos y Prebióticos (SIAMPyP).


Co-autor de 321 publicaciones científicas (índice h de 66) en el área de enfermedad inflamatoria intestinal, inmunidad intestinal, microbiota, probióticos y prebióticos. 


https://www.webofscience.com/wos/author/record/ABF-1192-2020

https://orcid.org/0000-0002-4051-0836 

Abstracts

SRA. IRENE CORBELLA

Llicenciada en Biologia. 

Diplomatura de Medio Ambiente i Salut (Institut Universitari de Salut Pública de Catalunya). 


Des de l’any 2008 és la cap del Servei de Salut Ambiental de la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Ha sigut membre d’aquest Servei des de l’any 1992, com a cap de la Secció de Programes Ambientals entre 2005 i 2008, i Responsable de vigilància de plaguicides i control de plagues entre 2004 i 2005. 


Professora del Màster Interuniversitari en Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’assignatura de Protecció de la Salut, des de l’any 2018. 


Participa en diversos grups de treball i comissions interadministratives i interinstitucionals relacionats amb l’àmbit de la salut ambiental, principalment en matèria d’arbovirosis, control de plagues, aigües de consum, reutilització d’aigües regenerades, productes químics, legionel·losi, contaminació de l’aire, camps electromagnètics i soroll. Membre de comitès d’experts en alguns projectes de reutilització d’aigües i participa en projectes de recerca també sobre reutilització d’aigües regenerades. 


Ha publicat articles científics sobre temes relacionats amb les aigües de consum humà, les plagues, l’epidemiologia de les aigües residuals i la reutilització d’aigües residuals. 

Abstracts

SRA. MERCEDES JABALERA

Directora de Calidad y Experiencia del Paciente. Hospital Sant Joan De déu. Esplugues. 


Profesora asociada del Postgrado de Seguridad y Calidad Asistencial y Legal. UB, Miembro de la Comisión Asesora en Enfermedades Minoritarias (CAMM), del Departament de Salut

Red española de resultados en salud (2018)- Hospital 12 Octubre-Novartis

Referente Calidad del Hospital Sant Joan de Déu en el grupo ECHO (European Children’s Hospitals Organisation) 

Màster Universitari en atenció emocional a l’infant hospitalitzat segons el Model Child Life. Universitat de Barcelona (2016)

Máster de Neonatología HC-HSJD. Universitat de Barcelona. (2014)

Referente CSUR (Centros, Servicios y Unidades de Referencia) del Ministerio de Sanidad 

Abstracts

SRA. CONSUELO ÁLVAREZ

Adjunta a la Dirección de Enfermería del Hospital Vall d'Hebron.

Màster en Direcció d’ Institucions Sanitàries. Universitat Autònoma de Barcelona.

Abstracts

DRA. CARLOTA SÁEZ DE TEJADA

Doctora arquitecta amb Premi Extraordinari de Doctorat (2019), va dur a terme la seva etapa predoctoral a la Universidad CEU San Pablo amb una beca de formació de professorat universitari del MECD. Ha fet estades internacionals al Politecnico di Milano i a The University of Edinburgh i fa anys que participa en activitats de divulgació científica. Actualment és investigadora postdoctoral en la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de ISGlobal, on lidera la línia de recerca en Habitatge i Salut. És investigadora principal del projecte HABITAS (premiat per l'Ajuntament de Barcelona, 2021-2022) sobre habitatge, salut i qualitat de l'aire interior, i ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals sobre entorn residencial, paisatge urbà i periurbà, assentaments informals i desenvolupament urbà sostenible, en els quals ha col·laborat amb institucions com ara la Diputació de Barcelona, les Nacions Unides o l'Organització Mundial de la Salut.

Abstracts

DR. SALVADOR DÍAZ LOBATO

Director Médico de Nippon Gases Healthcare (2019-actual)

Coordinador de la Unidad de Neumología. Hospital Moncloa. Madrid.

Profesor Titular de Neumología. Universidad Europea.

Abstracts

SRA. SÒNIA HERNÁNDEZ-MONTAÑO BOU

Arquitecta máster en Bioconstrucción, especialista en arquitectura saludable. Coordinadora de Arquitectura y Salud del Colegio de Arquitectos de Cataluña (COAC). Miembro de la junta y coordinadora del Grupo de Trabajo de salud de la agrupación Arquitectura y Sostenibilidad (AUS) del COAC. Directora del posgrado de arquitectura saludable y bioconstrucción de la escuela Sert. Miembro de la comisión gestora de la Sociedad Catalana de Arquitectura y Salud de la ACMCB. Miembro de junta de la asociación ASA. Miembro del comité organizador de los congresos de Arquitectura y Salud del COAC. Colaboradora de la Oficina Consultora Técnica del COAC. 

Abstracts
Share by: